fbpx

Kërkohet shkarkimi i Goran Rakiq nga posti i ministrit në Qeverinë Kurti

Një deklaratë e ministrit për Komunitete dhe Kthim, Goran Rakiq, për rrëzimin e qeverisë Kurti ka nxitur reagime. Nga Lëvizja Vetëvendosje po thonë se ata nuk janë pjesë e koalicionit dhe nuk kanë fuqi, kurse njohës të rrethanave politike e juristë janë pro shkarkimit nga posti i ministrit të kryetarit të Listës Serbe.

“Qëllimi ynë politik është të rrëzojmë Albin Kurtin nga pushteti”, kështu tha sot Goran Rakiqi – kryetar i Listës Serbe, që në Qeverinë e Kurtit e drejton Ministrinë për Kthim dhe Komunitete.

Ulësja e tij në qeverinë e Kosovës është një obligim kushtetues, për çka po duket se ekzekutivi i ka duart e lidhura të veprojë kundrejt tij.

Deputeti i LVV-së, Mefail Bajqinovci, që është anëtar i Komisionit parlamentar për Siguri, thotë se deklaratat e Listës Serbe janë të njëjtat me ato të opozitës në vend.

“Ata e kanë shprehur që duan ta rrëzojnë qeverinë Kurti por mundësitë janë të vogla. Për opinionin publik duhet të sqarohet se ne nuk jemi në koalicion dhe ata nuk i kanë numrat që ta rrëzojnë Qeverinë Kurti. Po i shohim edhe deklaratat e opozitës që pothuajse janë në sinkron me deklaratat e Listës Serbe”, ka thene Mefail Bajqinovci

E, sipas shefes së deputetëve të LVV-së, Mimoza Kusari Lila, pavarësisht çfarë masash mund të merren ndaj Rakiqit, Lista Serbe do të ketë një ministër në Qeveri.

“Duhet të menaxhojmë në këtë rrethanë situatën në një mënyrë që të shkaktojmë më së paku pasoja për funksionimin e shtetit. Situata me Ministrin Rakiq mund të definohet por që prapë duhet të jetë Lista Serbe pasi që janë të vetmit përfaqësues të komunitet serbë në Kuvendin e Kosovës që duhet ta propozojë një ministër tjetër”, ka deklaruar Kusari Lila.

Megjithëse deklaratat për rrëzim të qeverisë i vlerëson lojëra politike, shkarkimi i Rakiqit duhet të ndodhë, sipas analistit Milazim Krasniqi.

E as akti më i lartë juridik nuk e ndalon shkarkimin e tij.

“Kushti për me pas një ministër nga komuniteti serb përfundon në momentin kur të emërohet qeveria. Ai  kusht nuk e obligon rrëzimin e qeverisë, nuk e imponon rënien e qeverisë, sepse kushti është akumulua në momentin kur është kriju qeveria”, ka thënë juristi Shkëlzen Sopjani.

Lista Serbe përveç që përfaqësohet në Qeverinë e Kosovës me ministrin për Kthim dhe Komunitete, ka po ashtu edhe dhjetë deputetë në Kuvendin e Kosovës. /Dukagjini/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *